Osuđenom članu mafijaškog kartela nagrada „Najbolje iz Srbije“

Srđan Knežević, nekadašnji vlasnik kompanije Knez Petrol, koji je pravosnažno osuđen kao član „naftne mafije“ 2016. godine, još nije upućen na izdržavanje zatvorske kazne jer mu je ona nekoliko puta odložena zbog „završetka započetih poslova“.

 U postupku u kom je osuđen na 20 meseci zatvora, sud je utvrdio da je organizovana kriminalna grupa čiji je bio član, švercom nafte oštetila državu za 100 miliona dinara.

U međuvremenu, Knežević je u ime kompanije Knez Petrol primio nagradu Najbolje iz Srbije koju dodeljuju Privredna komora i Ministarstvo trgovine.

Prema podacima koje je Insajder dobio od Trećeg osnovnog suda u Beogradu, Srđan Knežević se nalazio u pritvoru od 29. 05. 2007. godine do 17. 04. 2008. godine. Kako je pravosnažno osuđen na 20 meseci zatvora, ostalo mu je da odsluži još devet meseci i 12 dana.

Na odsluženje te kazne međutim do danas nije upućen.

Kakvu poruku šalje država nagradom osuđivanom članu “naftne mafije”?

Iz Trećeg osnovnog suda navode da je Knežević podnosio molbe za odlaganje izvršenja kazne zatvora „zbog završetka započetih poslova, usled čijeg neizvršenja bi mogla nastati znatna šteta“.

Prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, odlaganje zbog završetka započetih poslova može trajati najduže tri meseca. Imajući u vidu da je Knežević pravosnažno osuđen u oktobru 2016, jasno je da mu je odlazak u zatvor odlagan više puta.

Poslednji put, izdržavanje kazne mu je odloženo do 28. 08. 2018. godine nakon čega je, kako sud navodi u dopisu Insajderu, dužan da se narednog radnog dana javi na izdržavanje kazne zatvora u KPZ Padinska Skela. Međutim, zakonski nije određeno koliko puta se odlazak u zatvor može odlagati.

Prema podacima suda, apsolutna zastarelost izvršenja kazne zatvora za Srđana Kneževića nastupa dana 23. 06. 2022. godine.