NIJE METAFORA: Srbija i Kosovo BUKVALNO usporavaju vreme celoj Evropi, zbog toga nam prete sankcijama

Evropski savez elektrodistribucija ENTSO-E zapretio je Srbiji sankcijama ukoliko ne reši spor sa Kosovom zbog koga digitalni satovi koji se sinhronizuju preko frekvencije mreže širom Evrope ponovo kasne.

Elektromreža Srbije odbacila je odgovornost i optužila kosovskog operatera za ponovno vremensko odstupanje u radu digitalnih satova na evropskom tlu. 

U saopštenju koje je prosleđeno Radiju Slobodna Evropa, Elektromreža Srbije navodi da je razlog „neovlašćeno preuzimanje električne energije od strane kompanije KOSTT (operater prenosnog sistema na teritoriji Kosova)“.

KOSTT nije održavao balans između proizvodnje i potrošnje električne energije na teritoriji Kosova i Metohije, već je nedostajući deo za napajanje potrošača bez naknade neovlašćeno preuzeo iz interkonekcije ‘Kontinentalna Evropa’, tj. od svih ostalih operatora prenosnih sistema koji čine navedenu sinhronu oblast – navodi EMS.

eps_substation

Srbija i Kosovo su deo energetskog sistema „Kontinentalna Evropa“, a prema sporazumu, od Kosova se očekuje da izbalansira električnu energiju i potražnju na svojoj mreži, dok se od Srbije traži da pomogne Kosovu da uspostavi tu ravnotežu.

Kosovski operater prenosnog sistema ranije je za RSE saopštio da je kašnjenje posledica nesprovođenja Sporazuma za njihovo priključenje ENTSO-E od strane Elektromreže Srbije.

Već decenijama postoji praksa da se struja kroz Srbiju sa Kosova propušta tek uveče jer navodno nema kapaciteta. A u stvari tada pada cena struje na svetskom tržištu, i onda je naši mešetari u transferu otkupe i ujutru preprodaju. Ali to onda remeti bilans potrebne energije u Evropi, zavisno od veličine transakcije. Radi se o zloupotrebi državne svojine, to je transmisioni sistem, i zloupotrebi činjenice da Kosovo nema drugu mogućnost, jer još nije završen dalekovod ka Albaniji, da uđe u Evropu osim preko Srbije i onda se na toj mreži koja je zastarela, pravi ta razlika u parama – kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

20170523_115006-720x457

I dok dve države prebacuju odgovornost, ovo je već drugi put da dolazi do problema sa satovima, koji rade na električnu energiju, kao što su oni na mikrotalasnim rernama ili radijima. Početkom marta kasnili su skoro šest minuta u 25 evropskih država.

Evropska mreža tada je saopštila da odstupanja dolaze posebno sa područja Srbije i Kosova odakle, zbog stalnog političkog sukoba između dve države, dolazi manje struje u energetski sistem evropskog kontinenta. Zbog „rupe“ u snabdevanju na evropskom tržištu struje, frekvencija u strujnoj mreži je ispod normalnih 50 hertza, što je i razlog da digitalni satovi kasne i do šest minuta.

Iako Evropski savez elektrodistribucija ne navodi kakve bi sankcije mogle uslediti, na njihovom sajtu piše da bi do primene moglo doći ukoliko se pokaže da postoji „jasno odsustvo volje da se problem reši“.

Sporazum Srbije i Kosova o energetici postignut je još 2013. godine na nivou premijera, ali do danas nije primenjen.