ŽIVOT U ZONI SUMRAKA: Gde su danas BIZARNI likovi devedesetih kojima smo slepo verovali, a koji su nas prevarili kao poslednje degene

Iako su danas devedesete ponovo u trendu, mahom zbog muzike, retko ko bi se zaista vratio u to vreme kad su brendirane patike bile privilegija dok strahuješ da li će ti otac otići u rat, a sa TV-a odjekuje „Poštovana proročice Kleopatra…“

To vreme je bilo „med i mleko“ za svojevrsne prevarante i bizarne likove koji su koristili muku naroda i izopačen sistem vrednosti da se domognu slave i novca. 

DAFINA & JEZDA

bg03-(1)_620x0

Prošlo je više od četvrt veka od kada su pod budnim okom i u režiji države osnovane prvo Dafiment banka a zatim i Jugoskandik, piramidalne štedionice koje su opljačkale destetine hiljada građana.

bg03

Oni koji su imali posla sa piramidalnim štedionicama ne žele ni da pomenu to vreme, a mlađi – bolje da ne znaju za njih.

Bajka o lakoj zaradi potrajala je sve do 1993. kada je ceo sistem doživeo krah a ušteđevina većine građana otišla u nepovrat.

Iako su osnivači ovih banaka bili Dafina Milanović i Jezdimir Vasiljević, kasnije je otkriveno da je to bio državni projekat iza kojeg je stajao prvi bankar Srbije – Slobodan Milošević.

Gazda Jezda nam je mahao nam sa ekrana svežnjem novčanica i lulom, pričajući o svemirskim kamatama i zaradi – dovoljno da mu lakom narod poveruje. Očigledno nikada nećemo saznati koliko ljudi je prevario i za koliko novca, kao i gde je taj novac završio.

Međutim, ostao je bez novca, oduzete su mu nekretnine. Pre nekoliko godina bio je učesnik jednog rijalitija, ali bez uspeha.

376047_gazda-jezda-jezdimir-vasiljevic-farma-zorica-markovic_ls

Potom je pokušao da pokrene nekoliko poslova, takođe bez uspeha. Danas živi kao podstanar kod bivšeg radnika banke, hoda pomoću štapa i nema ni za cigarete.

96130_237

Dafina Milanović je za jedno doduše, bila u pravu: njen cilj bio je isključivo profit. U saobraćajnoj nesreći izgubila je decu i supruga, a potom je preminula od kancera 2008.

PROROČICA KLEOPATRA

images

Samoproklamovana kraljica među prorocima punila je TV ekrane, naslovne strane i ordinacije za prijem lakovernih, a praznila džepove svih onih koji su verovali da im samo njeni saveti mogu pomoći, čak ih i pozivajući u jedan beogradski hotel.

Iako je „TV proricanje“ zabranjeno u Srbiju, „kraljicu među proročicama“ to ne sprečava da „operiše“ po regionu.

ALAN ČUMAK

Lažni iscelitelj iz Ukrajine čija je energija toliko jaka da leči sa fotografije. Ako se pitate ko je naseo na ovo – ogroman broj ljudi, s obzirom da se TV revija tada „prodavala kao luda“.

119849_alancumak_ff

U Ukrajini, odakle je ovaj čovek, gostujući na televizijama, savetovao je ljude da stave pored TV-a posudu s vodom u koju će preći njegova energija. Naravno da se nikada nije penzionisao, do svoje smrti (u oktobru prošle godine), a mnogi su mislili da je besmrtan.