Sručnjak za bezbednost upozorava: NIKAKO ne naseljavati migrante u napuštena srpska sela

Bojazan od naseljavanja Srbije migrantima je sve veća, što zbog natpisa u medijima o tome, ali i zbog izjava političara sa vrha vlasti da će njima preplaviti napuštena sela.

ilija zivotic

Stručnjak za bezbednost Ilija Životić kaže za portal Hronograf da migrante ne treba naseljavati po napuštenim selima istočne Srbije nego ih primiti u gradove gde će biti manjina i u njima im ne dozvoliti grupisanje u jednom kraju, nego ih rasporediti ravnomerno.

Sve drugo vodi u getoizaciju, radikalizam, ekstremizam i na kraju  – terorizam.

Osnovna greška koju su ponovile sve evropske zemlje jeste ta što su migrante grupisale na jednom prostoru – kaže Životić.

Sa uvećanjem broja na malom prostoru koji im je prvobitno bio namenjen, došlo je do eksplozije radikalizma i oni su počeli da zauzimaju okolne zgrade, pa zatim ulice.

Ukoliko Srbija zbog ulaska u EU bude primorana da prihvati određeni broj ovih ljudi, moramo ih pravilno rasporediti po zemlji – istakao je Životić na Fakultetu političkih nauka, gde je održana tribina o migracijama.

Životić dodaje da osećaj bezbednosti nestaje u krajevima Evrope gde se naseljavaju migranti iz Avganistana i Pakistana:

To se dešava jer oni donose velike kulturološke razlike koje su nama Evropljanima neprihvatljive i to dovodi do toga da evropski stanovnici napuštaju naselja gde se smeštaju migranti i tako nastaju „no-go“ zone – zaključuje.