Statistika: Koliko smo siromašni

 Statistički podaci pokazuju da je u u Srbiji živi 3,6 odsto ekstremno siromašnih, 7,3 procenta siromašnih čija je potrošnja po domaćinstvu ispod 11.694 dinara.

Iz Evropske mreže protiv siromaštva navode i da je 25,4 odsto stanovništa u riziku od siromaštva, dok se 38,7 odsto njih nalazi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

I rizik od siromaštva, i rizik od siromaštva i socijalne isključenosti imaju gotovo duplo veću stopu u Srbiji nego što je prosek za članice EU – navode iz ove organizacije.

Grupe koje su najviše izložene rizicima od siromaštva su nazeposleni, samohrani roditelji, osobe koje žive same, deca, mladi Romi, interno raseljena lica, osobe sa visokim stepenom invaliditeta, stari bez penzija.

beskucnik 2

Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija, čiji je NSHC član, podseća da je Srbija bila jedna od najaktivnijih zemalja u globalnim konsultacijama za definisanje ciljeva održivog razvoja.

Ipak, ni dve godine nakon usvajanja ovih ciljeva, Vlada nije usvojila nacionalno specifične ciljeve održivog razvoja, pa ni podciljeve vezane za smanjenje siromaštva -ističu u ovoj organizaciji.