Kinezi spašavaju srpske malinare?

Da li se nazire kraj mukama malinara i ostalih uzgajivača voća, ali i povrća?

U Beogradu je kineska delegacija koja sa domaćinima razgovara o industrijskom parku za voće i povrće koji će se na inicijativu kineske vlade graditi u Srbiji.

maline

Samo što je proteklog vikenda u Sofiji završen samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, u Beogradu se već obrela kineska delegacija koja sa domaćinima razgovara o realizaciji potpisanog Memorandum o izgradnji industrijskog parka za voće i povrće.

U Ministarstvu poljoprivrede Sputnjiku je rečeno da bi zahvaljujući tom parku proizvođači iz Srbije dobili mesto za plasman voća i povrća. Tačnije, kineske kompanije bi u tom parku koji bi imao i prerađivačke kapacitete, koristile našu sirovinsku bazu i potom proizvode većeg stepena obrade plasirale na evropsko tržište, objasnili su u Ministarstvu.

Kako je to svojevremeno rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, najveći „kajmak“ na srpskom voću i povrću ubiraju upravo u Evropskoj uniji, gde se ono uglavnom izvozi, pa onda tamo prerađuje. Ideja da taj dodati prihod, odnosno najveća zarada ostane u Srbiji, mogla bi da bude ostvarena upravo zahvaljujući kinesko-srpskom industrijskom parku za voće i povrće.

Pošto su razgovori tek otpočeli, još nije poznato na kojoj lokaciji i kolikog kapaciteta bi bio park koji će, sasvim je sigurno, uneti više reda među uzgajivače voća i povrća koji bi bili lišeni brige o plasmanu.

Opširnije OVDE