Zar je važno da’l se peva ili pjeva?

Nije važno da li je jekavica ili ekavica, bitno je da se p(j)eva!

Nema sumnje da će mnogi kada budu gledali novi spot najveće zvezde sa ovih prostora, povedeni emocijama pustiti suzu, pogotovo oni koji su voleli Jugoslaviju u kojoj su proveli možda i najlepše dane svog života.

Zapravo, folk zvezda Lepa Brena je snimila pre par meseci pesmu I istoimeni album „Zar je važno da l’ se peva ili pjeva?“, koji neverovatno podseća na vreme kada je Brena bila deo Slatkog greha.

I što bi rekao jedan od najoštrijih kritičara današnje estrade Milivoje Čolić:

Lepa Brena je najveća zvezda ex Yu prostora zato što kada peva pesmu Jugoslovenka i dalje uspe mnogima da natera suze na oči i učini da osete udar patriotizma, iako Jugoslavije odavno nema

55 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE LEPA BRENA NAJVEĆA ŽENSKA ZVEZDA BALKANA

Uz mnogo rada i odricanja, životni put najveće jugoslovenske i balkanske folk pevačice Lepe Brene bio je popločan najvećim uspesima u istoriji domaće muzike, a ona je postala ideal zvezde čiji neverovatni podvizi i slava teško mogu ikada da se ponove

KAKO JE BRENA POSTALA I OSTALA NAJVEĆA JUGOSLOVENSKA ZVEZDA

23417335_138708360185087_802272995807592448_n

O tome analizira nedeljnik „Vreme“:

Brena je prva estradna ličnost koja je prevela novokomponovanu narodnu muziku iz sela u urbanu sredinu. Ona je i prva na kojoj je primenjena marketinška taktika, koja nije tipična za neofolk već za garažni rok. Takođe, prva je privukla na koncerte ljude koji nisu bili slušaoci neofolk muzike. Na drugim folk koncertima, kada su anketari razgovarali sa posetiocima, niko se nije izvinjavao što je tu i što sluša takvu muziku, a na Breninim koncertima ljudi su se sakrivali, govorili da su se slučajno tu zatekli, da su slučajno dobili kartu – kaže Milena Dragićević-Šešić.

Primenivši proverenu „dobro jutro čaršijo na četiri strane“ formulu, nije mogla da ne uspe. Intelektualni snobovi zamerali su joj na širenju kiča i neukusa. Džabe. Kič i jeste bio karta na koju je ona igrala i vrlo svesno i obilato koristila. Definitivno, prva je, a možda zasad i jedina na ovim prostorima do kraja shvatila sva pravila šou-biznisa. Lepa Brena bila je lik koji je Fahreta Jahić kreirala i uspešno ga glumi gotovo tri decenije. I ona sama u intervjuima koje daje poslednjih godina pravi razliku između sebe i Brene. O ovoj drugoj često govori u trećem licu. Nedavno je, opisujući album koji ovog meseca treba da izađe, rekla: „To će biti ono što ja mislim da Lepa Brena treba da bude u XXI veku.“

Amerikanci, koji su šou-biznis izmislili, imaju svoje ikone, Ester Vilijams, Merilin Monro, Madonu… Mi smo imali Brenu koja je bila pomalo od svake. U zavisnosti od prilike, ona je i nešto poput Bond devojke, Čarlijevog anđela, Modesti Blejz i, uopšte, svakog ženskog lika koji je ostavio traga u popularnoj kulturi. Ko u to ne veruje, nek pogleda Hajde da se volimo, i videće Brenu kako lako poput vidre skače u more, mlati negativce, pa u najženstvenijim toaletama koje se mogu zamisliti peva i igra ostavljajući bez daha sve oko sebe.

Muškarci su je voleli jer je prototip balkanske lepotice, visoka, dugonoga, a opet sa malo salceta tu i tamo (uglavnom tamo „gde treba“). Žene su se identifikovale sa „nežnom ženom“, čija lepota spava u srcu, „a ne u telu, a ne u kosi“. U ono vreme „vladajuća“, radnička klasa, mahom oni koji su sa sela došli u grad, prepoznavali su se u stihovima „harmonika svira disko“, „kaže meni lane moje, opanci ti lepo stoje, haljine ti tanke k’o u varošanke“. Deca su volela Brenu zbog veselih i pevljivih, „brzohvatajućih“ hitova. Devojčice su u njoj prepoznavale ono zbog čega su volele barbike: dugonogu plavušu u šljaštećim krpicama u kakve bi obukle svoje lutke. Danas, svi vole Brenu jer je simbol jednog vremena, koje niti je tako davno prošlo, niti je bilo tako sjajno, ali su ga sve strahote koje su se u međuvremenu dogodile zatrpale duboko u sećanje, kao poslednji trenutak pred katastrofu, kada smo svi bili srećni, bezbrižni, visoki i plavi. Baš kao Brena.

Breni se može zameriti zbog kiča, šunda, tekstova na ivici dobrog ukusa, ali sve te primedbe padaju u vodu ako se kao prva premisa uzme da nikada nije imala nameru da bude umetnica, već pre svega zabavljačica.

182818604959956ebebabcb984892628_wide