KONAČNO: Operateri više neće moći da vas ucenjuju oko raskida ugovora

Operateri mobilne i fiksne telefonije ubuduće neće moći da naplaćuju penale za prevremeni raskid ugovora sa korisnicima i moraće da menjaju opšte uslove poslovanja. To će važiti i za kablovske i internet provajdere u Srbiji.

Prema nedavno donetom rešenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dosadašnja praksa na koju su se često žalili građani, bila je prema Zakonu o zaštiti potrošača nepravična.

Korisnici, koji su raskidali ugovore sa operaterima, iz bilo kog razloga, do sada su morali da plate preostale rate iako im usluge nisu isporučene. Tako se dešavalo da je neko, ko je posle dva meseca od potpisivanja dvogodišnjeg ugovora, odlučio da promeni operatera, bio u obavezi da plati čak 22 preostale mesečne pretplate. Osim što su na ovaj način korisnici praktično kažnjavani, operateri su pokušavali tako da ih vežu za sebe – piše današnja Politika.

mobilni 2

PREVARE I LAŽI: Kako vam Telekom falsifikuje potpis

Jasno je da je mnogim korisnicima bilo lakše da budu nezadovoljni uslugom i čekaju istek ugovora, nego da idu kod drugog operatera, a prethodnom plate pozamašnu sumu zbog prevremenog raskida ugovora

Udruženje Narodni parlament iz Leskovca je krajem 2016. godine, u postupku pred Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, dokazalo da Telekom Srbija krši prava velikog broja korisnika svojih usluga.

Naime, u ugovorima sa obaveznim periodom trajanja (tzv. ugovor na 24 meseca) koje Telekom zaključuje sa korisnicima svojih usluga nalazi se odredba kojom je propisano da će u slučaju raskida ugovora od strane pretplatnika, korisnik biti u obavezi da nadoknadi sve mesečne pretplate do kraja perioda trajanja tog ugovora.

borivoje-djordjevic

U praksi bi to značilo da ako građanin npr. zaključi ugovor o korišćenju interneta na 24 meseca i koristi ovu uslugu samo 4 meseca pa isti raskine, ima obavezu da nadoknadi preostalih 20 pretplata iako uslugu više ne koristi – objašnjava nam Borivoje Đorđević iz Narodnog parlamenta.

Rešenjem nadležnog Ministarstva naloženo je Telekom-u da obustavi ugovaranje nepravičnih ugovornih odredbi, što je i dovelo do pokretanja izmena Opštih uslova za pružanje usluga koji su sastavni deo svakog ugovora.