Tek svaki peti mladi čovek radi, svaki drugi zavisi od roditelja

Tek svaka peta mlada osoba između 15-te i 24-te godine je zaposlena, a samo trećina njih je aktivna na tržištu rada, odnosno traži posao, podaci su Unije poslodavaca Srbije.

To znači, kako piše Politika, da 70 odsto mladih niti radi, niti traži posao.

Posebno zabrinjava podatak da čak 17 procenata mladih između 15. i 24. godine ne radi i nije u bilo kakvom sistemu školovanja ili obuke – piše ovaj dnevni list.

Analiza Republičkog zavoda za statistiku govori da veliki broj mladih osoba iz statusa nezaposlenosti ne prelazi u status zaposlenosti, već pada u status neaktivnosti.

Brojke takođe svedoče da je u drugom kvartalu 2017. godine svega petina mladih starosti od 15 do 24 godine imala posao

3a4499a4c30d6f082d254099c90f2c24_XL

Rezultati studije „Mladi u Srbiji 2015. godine” govore da se brojni socijalni, odnosno materijalni i stambeni uslovi u kojima mladi žive, negativno reflektuju na status aktivnosti mladih na tržištu rada Srbije.

Naime, svega trećina mladih ispod 30 godina je finansijski nezavisna (među njima je najveći broj osoba sa fakultetskim obrazovanjem), dok je čak 60 procenata njih izdržavano od strane roditelja.

Podatak da 80 procenata mladih živi u istom domaćinstvu sa roditeljima ima dalekosežne negativne posledice po perspektivu mlade osobe da zasnuje svoju porodicu, ali i po motivaciju da traži posao.