Prvi susret s drogom već u dvanaestoj

Mladići i devojke uglavnom prvi put uzimaju psihoaktivne supstance na prelasku iz osnovne u srednju školu, a u poslednje vreme starosna granica za trenutak kada se droga proba iz radoznalosti spuštena je na 12 godina.

Podaci ukazuju da je osam odsto populacije probalo neku psihoaktivnu supstancu, a iskustvo lekara govori da je kod mladih marihuana bila prva droga koju su uzimali.

Neko „ostane” samo na konzumiranju upravo marihuane i stvori zavisnost od nje, neko je uzima povremeno, a nekima je to samo ulazak u svet zavisnosti od drugih droga. Mlade osobe se uglavnom odaju ovom poroku zbog problema u porodici ili školi, uticaja vršnjaka, dokazivanja – piše Politika.

dzoint

NAJPOPULARNIJA MARIHUANA

Najzastupljenija psihoaktivna supstanca među mladima u Srbiji je marihuana, a slede ekstazi, amfetamini, kokain, heroin, LSD, pokazuje najnovije istraživanje koje je početkom juna sprovela novosadska Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti – „Vita”.

Droga je ponuđena više nego polovini ispitanika, uzrasta između 15 i 30 godina (59 odsto), a probalo ju je 28 odsto njih. Većina nije informisana da je narkomanija bolest (63 odsto) i veruje da je korišćenje droge hir ili posledica slabosti volje.

Studija pokazuje da 54 odsto mladih zna gde i od koga može da nabavi drogu, a 74 odsto njih poznaje nekog u neposrednom okruženju ko je konzumira.

ekstazi

U BORBU PROTIV DROGE

Posle smrti troje tinejdžera u Bačkoj Palanci, Kragujevcu i Beogradu, od prekomerne upotrebe narkotika, u javnosti je odjeknula nedavna najava Zlatibora Lončara, ministra zdravlja, o pravljenju timova za borbu protiv narkomanije u Srbiji.

Ona je u petak i sprovedena u delo na sednici Vlade Srbije, gde je doneta odluka o formiranju komisije za borbu protiv narkomanije u školama, na čijem čelu će biti upravo dr Lončar.

Ekipe sastavljene od psihijatara, psihologa, iskusnih policajaca i tužilaca će, kako je i najavio, obilaziti osnovne i srednje škole i održati predavanja o štetnim posledicama uzimanja droge uz necenzurisano, slikovito dočaravanje užasa koji ovaj porok donosi.

Mediji su preneli i Lončarevu izjavu da su s njegovom idejom saglasni Ana Brnabić, premijerka, Nebojša Stefanović, ministar policije, Nela Kuburović, ministarka pravde, Mladen Šarčević, ministar prosvete, i Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužene za demografiju.

KOMENTARI:

Hvataj

Hvataj2