Kad se završi Koridor 10, trajaće 100 godina

U finansiranje Koridora 10 je kao ključni partner direktno uključena Evropska investiciona banka.

U javnosti u Srbiji provejava utisak da se taj projekt jako sporo razvija. Istovremeno se priređuju fešte kada god se otvore makar i tri kilometra autoputa. 

Direktorka predstavništva EIB-a za Zapadni Balkan Dubravka Negre kazala je za Radio Slobodna Evropa da je sve to normalno što toliko dugo traje jer je veliki broj partnera uključen u taj process.

DMQHNZMXkAAGeft

Da bi se jedan veliki projekat dobro pripremio treba da se urade prethodne studije opravdanosti, studije uticaja na životnu sredinu, idejni projekat, glavni projekat, u nekim slučajevima prostorni plan. To sve traje – kazala je Negre.

Ona kaže da tek sada radovi idu planiranom dinamikom.

Ja sam više puta obilazila i istočni i južni krak Koridora 10 i zaista sam videla puno mašina, radnika. Mislim da se u poslednje tri godine zaista radi punom parom, zato što su neke prethodne aktivnosti, kao što je eksproprijacija, završene u međuvremenu. Neke faze projekata su dovedene do kraja, a to je omogućilo da radovi napreduju. Ja mislim da je Evropska investiciona banka gotovo sva sredstva isplatila, ili je ostalo veoma malo, a najveći smo finansijer na Koridoru 10. To govori da se zaista odmaklo. Ostali su neki delovi najtežih sekcija koji finansiramo sa Republikom Srbijom, kroz Grdeličku i Sićevačku klisuru, i mi smo znali da će oni poslednji da se završe. Zato što su po prirodi stvari, po samom stanju na terenu, najkompleksniji. Ali, to su projekti koji će trajati sto godina – zaključuje Negre.

Opširnije OVDE